Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:211, Did:0, useCase: 3


Rūdolfa Blaumaņa tēva Matīsa Blaumaņa receptes

Redakcija
Redakcija

Rūdolfa Blaumaņa tēva Matīsa Blaumaņa receptes
Artura Baumaņa 1885.g. zīmējums "Krogā"

Ikviens latvietis zina Rūdolfa Blaumaņa vārdu. Viņa grāmatas lasa gan lieli, gan mazi. Taču šoreiz stāsts vairāk būs par Rūdolfa Blaumaņa tēvu Matīsu Blaumani, kas savulaik bijis izcils muižas pavārs un ne mazāk cienījams sava amata meistars, kā viņa dēls. Diemžēl Matīsa Blaumaņa recepšu piezīmēs ielūkoties nav iespējams, jo līdz mūsdienām tās vienkārši nav saglabājušās, taču tēva meistarība, izdoma un gaume attēlota Rūdolfa Blaumaņa literārajos darbos.

To visu ilgajos darba gados izpētījusi un apkopojusi Rūdolfa Blaumaņa Braku muzeja vadītāja Anna Kuzina, un rezultātā tapusi "Blaumaņu pavārgrāmata", kas dienasgaismu ieraudzījusi 2014. gadā izdevniecībā Madris.

Grāmatas unikalitāte slēpjas apstāklī, ka tajā varam iepazīties ne tikai ar Matīsa Blaumaņa dzīvesstāstu, viņa gatavotajiem ēdieniem, kas aprakstīti Rūdolfa Blaumaņa darbos un fragmentu veidā lasāmi šajā grāmatā, bet arī ar tā laika receptēm, kas ņemtas gan no vecām pavārgrāmatām, gan arī Ērgļu pusē dzīvojošām godu saimniecēm, kas sava aroda noslēpumus mantojušas no senčiem, rūpīgi pierakstot katru recepti un nododod to tālāk nākamajām paaudzēm.

Te atrodamas patiesi brīnišķīgas receptes, kas atspoguļo gan tā laika vienkāršo ļaužu ēdienus, gan arī ļauj ielūkoties muižkungu virtuvē. Bet Rūdolfa Blaumaņa darbu fragmentos uzzinām ne tikai dažādos godos un svētku reizēs galdā ceļamos kārumus; paralēli iepazīstam arī tā laika tradīcijas un dzīvesveidu.

Katra grāmatas lappuse ievilina mūs pasaulē, kur mīt mūsu senču gars, un pārsteidz ar aizvien jaunām atklāsmēm un receptēm, kas tā vien prasās pēc atdzīvināšanas mūsdienu virtuvē, kā, piemēram, ābolu pudiņš.

Ābolu pudiņš

Nomizo 16 ābolus un sarīvē, liec klāt 1 korteli salda krējums, 3 sarīvētas baltas maizes, drusciņ kausēta sviesta, cukuru pēc garšas, pus mārciņu sagrieztu mandeļu, 12 olas, rožu un oranžūdeni un kardamones, jauc visu labi kopā un cep lēnām. Ar saldu krējumu ēdams.

Šo un vēl daudzas citas interesantas receptes varēsiet izmēģināt un pielāgot mūsdienu virtuvei, ja vien jūsu pavārgrāmatu klāstā nonāks "Blaumaņu pavārgrāmata".

Īpašās grāmatas pērles ir autores Annas kuzinas Braku talkas putra, Ainas Zirnītes mājas torte, Pētera Kupča pīrādziņi un Akmenītes receptes ar blaumanisku piegaršu.

Lai jums labi lasās un vēl labāk garšo!